Donderdag 2 mei 2024

Bekersprookje Hercules eindigt tegen Cambuur diep in verlenging

• 25-01
  • Bron tekst / afbeelding: NOS.nl

Het memorabele bekeravontuur van Hercules is voorbij. De amateurs verloren in de achtste finales van de KNVB-beker door een goal diep in blessuretijd van SC Cambuur: 3-4.

De nummer elf van de derde divisie kende op het druilerige Sportcomplex Zoudenbalch een droomstart. Daniël van Kaam beging een overtreding op Jordi Paulina en de bal ging naar de stip. Lahri schoot de strafschop langs doelman Yanick van Osch.

Het was slap en voorspelbaar wat Cambuur in de openingsfase liet zien. Halverwege de eerste helft kwamen toch de eerste kansen. Van Kaam schoot na terugleggen van Balk van dichtbij hoog over en een kopbal van spits Roberts Uldrikis werd door Christiaan van Hussen van de lijn gehaald.

Cambuur-coach Henk de Jong zag de bui al hangen en greep nog voor rust in. Het roer moest om. Fedde de Jong en Jeremy van Mullem maakten plaats voor Floris Smand en Yoram van der Veen. "Eén op één", riep De Jong naar zijn team. De coach hoopte zo nog voor rust een gelijkmaker te forceren.

Comeback Cambuur na prachtige omhaal Lahri

Dat lukte niet en ook na rust slaagden de Friezen er niet in een overtuigend offensief te lanceren. Een kwartier na rust scoorde Hercules opnieuw. Via Cambuur-speler Van Kaam en Hercules-speler Pieters kwam de bal bij Lahri en die deed er iets heel fraais mee. De middenvelder scoorde met een prachtige omhaal.

Hercules hield de voorsprong lang vast, maar tien minuten voor tijd wees arbiter Richard Martens naar de stip na een overtreding van Oussama Lahri op Vincent Pichel. Milan Smit benutte de strafschop. Twee minuten later viel ook de gelijkmaker van debutant en invaller Matthias Nartey: 2-2.

In de spectaculaire blessuretijd kon de wedstrijd nog alle kanten op en beide teams ontsnapten aan een achterstand. Roberts Uldrikis kopte op de paal en aan de andere kant raakte Hercules de paal (Max Fichtinger) én lat (Christiaan van Hussen).

Cambuur beslist duel diep in verlenging

Een goal viel er wonderlijk genoeg niet meer in de reguliere speeltijd en een verlenging was noodzakelijk. Daarin dacht Cambuur de genadeklap uit te delen. Uit een voorzet van Wiebe Kooistra kopte Milan Smit bij de tweede paal binnen.

Hercules gaf zich echter niet gewonnen en maakte drie minuten later weer gelijk. Verdediger Mitchell Zwart schoot na een voorzet van rechts binnen in een mêlee van spelers. Daar bleef het niet bij, de amateurs hadden energie over. Cambuur-doelman Yanick van Osch dook een kopbal van invaller Storm Streng uit de kruising.

Diep in de extra tijd van de verlenging besliste Cambuur dan toch de wedstrijd. In de 121ste minuut kon Michael Breij de bal vrij inschieten ter hoogte van de strafschopstip, nadat Uldrikis de bal terugkopte bij de paal.

De Leeuwarders plaatsen zich zo voor de kwartfinales, waar Vitesse op 7 februari de tegenstander is.